duminică, 8 mai 2016

Briose suisse

Mi se intampla sa fac de 2-3 ori aceiasi reteta, pentru ca am invatat un lucru - cand am musafiri, nu fac retete noi, pregatesc numai retete testate deja.
De ce am facut de 2 ori aceasta reteta ? Pentru ca prima oara, aluatul era foarte bun, dar crema patisiera nu se tinea prea bine, am moficat un pic cantitatea de faina si apoi am pus prea multa crema in briose.
 Ultima reteta care m-a dezamagit a fost briosa leopard. Este frumoasa, aspectuasa, dar nu are nici un gust - as zice o paine de sandwichuri colorata cu cacao. Si in plus miezul este uscat. Mi-am propus, sa incerc checul leopard cu aceasta reteta traditionala de chec cu unt. Iar pentru a o intinde mai usor, o voi pune in frigider peste noapte si apoi, intre diferitele etape in congelateur. Va fii mai lung, dar sper ca va avea un gust mai bun. Aluatul acestor briose mi-a iesit foarte pufos (scuze, nu imi place sa ma laud, dar trebuie sa o descriu) si se pastreaza foarte bine chiar 3 zile.
Reteta era pentru 8 persoane, o tava,  dar eu am facut-o pentru 16.

Ingrediente pentru briosa, pentru 16 bucati de briose suisse sau1,2 kg de aluat :
- 250 g de unt ( o lasati 2 ore la temperatura ambianta, pentru a deveni moale )
- 10 cl de lapte
- 500 grame faina T45
- 20 g drojdie proaspata
- 100 g de zahar
- 4 oua
- 1 galbenus pentru dorura, inainte de a pune briosele la copt (dar pentru mine este optional, pentru ca eu pun in tava cuptorului incalzita 2-3 linguri de apa si imediat pun briosele la copt pe etajul superior pe o alta placa, astfel aburul coloreaza foarte bine crusta )
- 12 g sare

Ingrediente pentru crema patisiera :
 - 50 cl de lapte
- 1 pastaie de vanilie
- 5 galbenusuri de ou
- 100 g zahar
- 60 g amidon (10g in plus de reteta normala)
- 25 g unt (untul nu este obligatoriu, el da un aspect briant cremei - puteti puna pana la 50 g, dar eu am pus mai putin pentru ca avem deja briosa destul de bogata in unt )

Ingrediente pentru sirop :
- 50 g de zahar
- 5 cl apa
- 1 lingura de sirop de floare de portocale (eu am pus Grand Marnier - un lichior cu o aroma puternica de portocale )

 Si in plus, pentru umplutura :
- 200 g pepite de ciocolata

Prepararea aluatului se face cu o zi inainte. Framantarea se poate face cu robotul sau manual, respectand aceleasi etape, dar timpul de framantare va fii mai indelungat manual, pana cand aluatul se desprinde de peretii vasului.
Puneti laptele caldut, drojdia maruntita si 100 g in vasul robotului, amestecati cu o lingura si acoperiti cu restul de faina. Acoperiti si lasati 30 minute la temperatura ambianta pana cand aluatul strapunge faina.
Adaugati in vas ouale, zaharul si sarea.
Demarati robotul pe prima viteza  timp de 5 minute, dupa care continuati inca 10 minute in viteza  a doua.
Adaugati untul moale taiat in bucatele si framantati aluatul pana cand se desprinde de peretii vasului.

Aluatul trebuie sa fie suplu, elastic si sa nu se lipeasca de maini. Acoperiti vasul cu un prosop de bucatarie umed si lasati aluatul sa creascsa timp de 1h30-2 ore la temperatura ambianta, pana cand dubleaza de volum.
Dati cateva tururi aluatului, dupa care depuneti aluatul intr-un vas uns cu ulei.

 Acoperiti aluatul cu o folie de plastic alimentara si puneti in frigider minimum 8 ore, maximum 16 ore.
Prepararea cremei patisiere :
Puneti laptele la fiert cu grauntele  si pastaia de vanilie taiata in doua. Lasati ca vanilia sa se infuzeze timp de 10 minute. Cel mai bine ar fi sa punem vanilia cu o seara inainte in lapte.

Retrageti pastaia de vanilie.
Puneti intr-un saladier galbenusirile, amestecati cu zaharul pana cand compozitia incepe sa se deschida la culoare.
Varsati amidonul, amestecati pana la omogenizare.
Reincalziti laptele si varsati o treime peste amestecul de galbenusuri-zahar-amidon, amestecati bine pana la omogenizare, dupa care varsati amestecul filtrat in cratita cu lapte.

Puneti compozitia la fiert si continuati sa amestecati pana crema se ingroasa.
Dupa ce se ingroasa, retrageti cratita de pe foc si adugati untul, amestecati pana cand untul este incorporat bine.
Varsati crema pe un film alimentar si inveliti-o pcomplent pentru a nu forma o crusta. Puneti la rece.
Inainte de o utiliza amestecati din nou crema pentru a o omogeniza si a fii mai usoara de intins pe foia de aluat.

Prepararea brioselor :
Scoateti aluatul din frigider si taiati-l in doua parti egale.

Intindeti aluatul cu un rulou pe un plan de lucru presarat cu faina, pana cand obtineti o foie de 25 x35 cm, de o grosime de 4-5 mm.
Puneti pentru cateva minute in congelateur.
Scoateti foaia de aluat din congelateur si depuneti un strat de crema patisiera pe jumatate din aluat si o grosime de 4-5 mm. Nu puneti crema pe bordura, lasati 1 cm pentru ca capetele brioselor sa se lipeasca inainte de a le coace.
Depuneti pepitele de ciocolata pe crema patisiera, apasati cu palma pe pepite.
Acoperiti crema cu cealalte jumatate de foaie de alauat, apasati cu mana pentru a inlatura aerul dintre aluat si crema, dupa care egalizati cu ruloul grosimea brioselor.
 Depuneti aluatul pe o placa in congelator pentru cateva minute.

Decupati aluatul in benzi de max 3-4 cm de largime si depuneti pe o placa acoperita de o foaie de copt.
  Acoperiti briosele cu o folie de plastic alimentar si lasati sa creasca timp de 2h30-3 ore la temperatura ambianta sau in cuptorul preincalzit la 30°C.
 Procedati la fel cu a doua jumatate de aluat.
Prepararea siropului :

Puneti apa si zaharul intr-o cratita la incalzit pe foc, pana cand zaharul se dilueaza. Inainte de 20 min de a scoate briosele din cuptor, adaugati esenta de floare de portocale sau lichiorul de portocale.
Incalziti cuptorul la 180°C. Lasati in cuptor sa se incalzeasca tava, la nivelul cel mai de jos. Cand cuptorul este cald, iar briosele s-au dublat in volum, puneti 3-4 linguri de apa pe placa incinsa si pe etajul superior puneti placa cu briose. Astfel, in cuptor se formeaza aburi, iar briosele se coloreaza foarte frumos.
Lasati in cuptor 12-15 min, pana cand briosele capata o culoare frumoasa.
Cu o pensula depuneti sirop pe fiecare briosa si punetile pe un gratar la racit.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu