joi, 19 mai 2016

7 retete cu ficat de pui - pateu, salata, terina si tocanita

Ficatul de pui este un aliment care imi place sub toate formele - pateu, terina, salata sau tocanita. Mai jos aveti prezentate 2 retete de pateu,  2 de terina, 1 de salata si 2 retete de tocanita.
Am reunit toate retetele pe care le-am pregatit acum cativa ani in fostul meu blog, precum si o reteta noua.

Pateu de ficat de pui


 Ingrediente pentru 300 g de pateu (aici am pregatit 1 kg de ficat)  :

- 225 g ficat de pui curatati de vene si taiati in bucatele
- 90 g unt moale
- 1 ceapa mica tocata marunt
- 2 catei de usturoi tocati marunt
- cimbru
- 2 foi de dafin
- 2 lingurite de sos Worcester
- 1 lingura de cognac
- sare si piper dupa gust

Topiti 2 linguri de unt intr-o cratita, apoi adaugati ceapa tocata, cimbrul, foile de dafin si usturoiul tocat. Lasati la prajit pana cand ceapa devine stravezie si moale, dar nu capata culoare.

Adaugati ficatul de pui  cu sosul Worcester si cognacul. 

Lasati la prajit 5 minute, pana ce ficatul este fiert, dar inca roz in interior. 
Lasati inca 5 minute, dupa care inlaturati foile de dafin si cimbrul. Transferati intr-un vas cu restul de unt si mixati ficatul.
Asezonati cu sare si piper dupa gust.
Se conserva 5 zile in frigider, intr-un recipient inchis.

Terina de ficat de pui

Pateul de ficat se poate prepara in mai multe feluri : mai fin ca si o pasta - crema, sau mai gros ca si o terina. De obicei, in pateul mai fin utilizam unt , dar in tipul taranesc utilizam carne de porc cu grasime.


Ingrediente :
- 350 g ficat de pui
- 350 g carne de porc cu grasime
- 2 linguri de cognac
- 1 ou
- 2 foi de dafin
- 1 lingurita de gelifiant in pudra
- sare, piper

Macinati ficatul si carnea separat. Amestecati toate ingredientele, asezonati.
Pentru 1 kg de carne cu ficat - 16 g de sare si 3 g de piper.
Pantru a verifica asezonarea, prajiti intr-o cratita cu ulei incins o chifteluta mica.
Umpleti bocanele, puneti o foie de dafin in fiecare borcan, inchideti cu capacul.
Puneti la fiert in bain-marie in cuptor timp de 1h30 minute.
Lasati sa se raceasca si pastrati minimum 2 zile la rece, pentru ca aromele sa se dezvolte.
Puteti pastra pateul 15 zile in frigider.

 Terina cu ficat de pasare cu sos de rosii - Gâteau de foie de volaille - reteta bresana

 

Aceasta terina este o reteta regionala bresana, se serveste cu un sos de rosii si ciuperci de Paris.
Ingrediente (pentru 4 persoane) :
- 200 g ficat de pasare
- 2 oua
 - 20 cl de smantana
- 50 g miez de paine
- 2 echalote sau 2 cepe mici
- sare si piper
- patrunjel tocat - cateva fire
- unt pentru ramequin
Curatati si spalati ficatul de pasare, taiati in bucatele. Curatati si tocati echalotele.
Miezul de paine il taiati in bucatele mici.
Puneti ficatul, echalotele, smantana, painea, smantana, ouale, patrunjelul intr-un mixer. Mixati toate ingredientele, asezonati cu sare si piper.
Preancalziti cuptorul la 150°C.
Intr-o tava mica puneti apa, aproximativ 1cm si jumatate.
Intre timp, ungeti ramaquinele cu unt si depuneti compozitia cu ficat in cele 4 ramequin.
Dupa ce cuptorul este cald si apa fierbinte puneti ramequinurile acoperite cu o foaie de aluminium in tava si lasati la fiert timp de 40 minute.

Demulati terinele si serviti cu un sos de rosii si ciuperci de Paris sotate in unt.

 

Salata cu ficati de pui

Aceasta salata se prepara in Bresse - o regiune din Franta .
                                    
 Ingrediente :
- 200 g ficatei de pui
- 1 salata verde (in foto am folosit inima salatei)
- 50 g unt cu patrunjel si usturoi (poate gasiti gata facut in reionul produselor congelate)
-  2 linguri de ulei
 Ficateii se curata de pielete, se spala, se taie in cubulete si se prajesc in untul aromatizat cu patrunjel si usturoi si ulei.
Apoi se serveste calzi pe salata verde.

Vinaigrette rapid fara mustar
Daca vreti mai mult sos, amestecati un varf de sare cu 1 lingura de otet balzamique (prefer), dupa ce sarea s-a diluat, adaugati 2 linguri de ulei si amestecati din nou.
Sosul vinaigrette si-l adauga fiecare in farfurie in functie de gustul dorit. 

Tocanita de ficat


Ingrediente:
- 600 g ficat de vaca sau porc
- 1/4 litru de lapte
- 4 cepe mari
- 4 linguri de ulei
- 1 conserva mica de sos de rosii concentrat
- 4 rosii mari
- un pic de ardei iute
- sare si piper dupa gust
Ficatul il pun 1/2 ora inainte in lapte, prentru a deveni mai fraged, dupa care il tai in bucati.
Ceapa o tai in felii si rosiile le curat de piele.
Pentru a curata rosiile de piele, pun apa la clocotit intr-o oala,tai rosiile cu un cutit pe partea bombata in forma de cruce si le pun in apa clocotita mai putin de 1 minute. Le scot si le pun imediat in apa rece, dupa care pielea se curata foarte usor.
Intr-o cratita adanca, pun uleiul la incalzit, dupa care adaug ceapa in felii, las sa se caleasca 5 minute, amestec din cand in cand .
Adaug ficatul, il las sa se prajeasca cu ceapa timp de 10 minute,dupa care adaug sosul de rosii, rosiile taiate si un pahar de apa .
Acopar cratita si las sa fiarba 30 minute, dupa care asezonez cu sare, piper si ardei iute.
IL servesc cu cartofi piureu sau cartofi natur.

Tocanita de ficat de pui si bacon 

Ingrediente (pentru 4 persoane):
- 400 g ficatei de pui
- 100 g de bacon
- 3 linguri de ulei
- 3 linguri de porto sau vin rosu
- 1 lingura de zahar cand utilizati porto sau 1.5 linguri de zahar cu vinul rosu
- 1/4 lingurite de origano
- 20 bucati de arpagic
- 1/2 ardei verde
- 1/2 ardei rosu
- 1 lingura de ulei
- 25 g unt
- sare si piper dupa gust

Taiati baconul in 4 . Curatati, spalati si decupati ficatelul in 3-4 bucati, inlaturand pielitele si nervurile.
Intr-un castron, amestecati vinul rosu sau porto cu 3 linguri de ulei, zahar, oregano. Puneti la marinat in castron, ficateii si baconul timp de o ora minimum.
Curatati arpagicul si ardei taiati in fasii, inlaturand semintele si partea alba.
Intr- o cratita, puneti o lingura de ulei cu untul, dupa ce s-a incalzit, adaugati arpagicul si ardeiul, amestecati si lasati sa se prajeasca pe foc domol 6-8 minute.


Ajutati ficateii si baconul cu sosul de marinat si prajiti pe foc rapid inca 5 minute.
Asezonati cu sare si piper dupa gust.

Serviti cald cu piureu.

Pateu de ficat

Astazi, am incercat reteta de baza pentru pateu de ficat. Putem adauga si alte ingrediente : ceapa, usturoi sau vin alb.
Porto - este un vin dulce portughez, caruia i s-a intrerupt fermentatia prin adaugarea unui alcool. Cand nu am, il inlocuies cu un vin licoros, Martini rosu, sau un alcool care contine zahar, dar nu este un lichior.
Pateul il poti lasa 2 zile in frigider, culoarea si gustul vor fi mai bune.

Ingrediente:
- 350 g ficatei de pui
- 100 g unt
- 30 g sau 4 linguri unt clarificat
- 2 linguri de porto
- sare si piper
Puneti la prajit ficateii curatati de piele si taiati in bucatele cu 25 g de unt, timp de 5 minute.

Mixati intr-un robot ficateii, restul de unt - 75 g, 2 linguri de porto. Volumul se va dubla si compozitia va deveni ca o spuma.
Asezonati cu sare si piper dupa gust, amestecati.
Umpleti borcanele cu pateul astfel obtinut si acoperiti cu 2 linguri de unt clarificat.
Eu am obtinut un borcan et un ramequin, deci am pus 2 linguri de unt clarificat in fiecare recipient.

Puneti la rece si serviti a doua zi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu