miercuri, 2 martie 2016

Maia pentru paine - reteta rapida cu drojdie - reteta traditionala greceasca


Fotografia de mai sus, reprezinta maia reactivata pentru a fii amestecata cu faina, apa si sare pentru 4 baguete.
Dintre toate retetele pe care le-am incercat, aceasta maia mi s-a parut cel mai usor de preparat.

Timp de preparare -2,3 zile (fermentatia inclusa)
Ingediente :
- 15 g de drojdie proaspata sau 2 lingurite de drojdie uscata
- 45 cl de apa calduta (nu trebuie sa depaseasca 40°C)
- 350 g faina alba T 55 sau 550
- 1 lingura de zahar sau de miere de albine

Diluati drojdia proaspata in 12 cl de apa cu ajutorul unei furculite sau amestecati drojdia uscata cu faina.
Puneti toate ingredientele intr-un castron destul de adanc, pentru ca in prima zi, va dubla, tripla de volum. Amestecati toate ingredientele pana obtineti un aluat gros  si lipicios.
Acoperiti vasul cu un film alimentar si lasati aluatul sa creasca intr-un loc cald, pentru 24 ore. Dupa care amestecati si varsati intr-un borcan mare.
Lasati borcanul acoperit cu un film alimentar intr-un loc cald, inca 1 zi sau 2  pana cand se formeaza un lichid care urca la suprafata.
In aceasta fotografie, lichidul incepe sa urce la suprafata.
In acest moment, maia este gata. Se poate pastra in refrigerator timp de 1 saptamana.
Amestecati bine inainte de utilizare.
Pentru a o activa, puneti intr-un vas cantitatea necesara. Va voi da un exemplu, pentru 4 baguete amestec 200 de maia lichida cu 200 g de faina si 20 d de apa calduta. Veti obtine un aluat foarte gros. Se poate utiliza pentru a face paine dupa 12 ore, lasati intr-un loc incalzit, la caldura. Eu il pregatesc seara, pentru a doua zi. Cu aceasta cantitate de maia, folosesc 500 g faina, 300 g apa si 10 g sare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu