luni, 28 martie 2016

Indulcitori naturali cu care poti inlocui zaharul

Putem inlocui zaharul cu alti indulcitori naturali, dar pentru aceata trebuie sa cunoastem echivalenta lor in putere de indulcire
Iata cateva cifre - 150 g de zahar echivaleaza cu :

- 150 g de zahar de cocos
- 150 g de zahar de mesteacan in preparatele crude sau intre 75-100 g cand este folosit in preparate incalzite si gatite
- 100 g miere albine din salcam
- 100 g de sirop de artar


 Pentru a compara acesti indulcitori, putem utiliza  indicele glicemic IG care masoara rata de absorbtie intestinala, iar daca acesta este ridicat atunci si nivelul de zahar din sange va creste. Deci, el arata cat de repede este eliberat zaharul din alimente in comparatie cu glucoza pura. IG-ul glucozei a fost luat ca si baza, deci are 100 puncte, scara de masura este intre 0 si 100. IG-ul zaharului este aproximativ de 70. Daca doriti, aici veti gasi tabelul Montignac, pentru diferite alimente, in ordine alfabetica sau un alt tabel Montignac in romana.

Zaharul de cocos sau mai cunoscut ca zahar din seva de cocotier, este un zahar obtinut din seva florilor cocotierului. El este compus in majoritate din sucroza, care ii da o aroma dulce, asemanatoare caramelelor.

Zaharul de mesteacan sau Xilitul sau Xylitolul are aceiasi putere de indulcire ca si zaharul, dar este metabolizat intr-un mod diferit de catre organism. Se extrage din scoarta mesteacanului, are un aspect silmilar zaharului, avand acelasi gust. Cand se foloseste in prajituri care se coc sau dulceturi, puterea de indulcire creste, deci puteti sa il dozati mai putin. Acest tip de inlocuitor nu caramelizeaza.

Mierea albine de salcam are un IG de 60, mai scazut ca si zaharul, dar puterea de indulcire este mai mare. Avantajul ei este ca are un gust neutru si placut. Mierea contine un cocktail important de vitamine, minerale si enzime, se cristalizeaza dupa 1-2 ani.

Siropul de artar se obtine prin extragerea sevei dulci din cateva specii de arbore de artar. Siropul de gradul D este cel mai inchis la culoare si are o aroma puternica, pastrand proprietatile curative ale artarului canadian. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu