marți, 1 martie 2016

Briosa Butchy sau Buchteln

Briosa Butchy sau briosa  Buchteln este o briosa pufoasa, care se prepara cu smantana si de origine germana.


Ingrediente pentru o tava de 22x28 cm :
- 500 g faina alba
- 10 g drojdie proaspata sau 4 g drojdie uscata
- 20 cl de smantana
- 60 g de zahar
- 2 oua la temperatura camerei si completati pana la 200 g cu lapte ( oua+lapte=200 g )
- 1 lingurita de sare
- zahar pudra pentru decor
Daca folositi drojdie proaspata dizolvati mai intai drojdia cu o lingurita de zahar, in putin lapte cald, adaugati putina faina si asteptati sa actioneze. Cand incepe sa faca bulbuci si a dublat de volum, puteti sa incepeti framantatul: intr-un castron incapator asezati faina, faceti o gaura la mijloc, adaugati laptele caldut cu ouale batute (nu trebuie sa depaseasca 40°C), zaharul, smantana, sarea intr-un colt sa nu atinga drojdia si framantati. Framantati pana cand aluatul devine elastic, neted si se desprinde de vas.
Daca faceti aluatul in robot, dizolvati drojdia si puneti toate ingredientele in robot, framantati 10 minute la viteza mijlocie. Acoperiti cu un servetel de bucatarie umezit si lasati aluatul sa creasca intr-un loc caldut.
 Dupa ce aluatul a dublat de volum, degazati-l. Impartiti aluatul in bucati de 40 grame, dati-le o forma de biluta si punetile intr-o tava acoperita cu hartie de copt.
Lasati sa creasca din nou, neacoperit inca 1h30 minute, intr-un loc caldut.
 Cand a dublat de volum, incalziti cuptorul la 150°C, la caldura ventilata (sau cum i se spune).
 Daca cuptorul este prea cald, briosa se va colora prea tare, iar la mijloc nu va fii destul de coapta. Lasati in cuptor 30 minute.
Daca faceti briose mai mici, cuptorul il incalziti la 170° si puneti la copt timp de 20 minute.
Nu este necesar sa o dorati cu un galbenus de ou.
Dupa ce s-a copt, depuneti briosa pe o gratar, lasati sa se raceasca un pic si presarati zahar in pudra.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu